A klimax tünetei

A klimax jelentése magyarra lefordítva változókor.

Nőknél ez az időszak két részre osztható: a még menstruációs időszakra, és a már nem menstruációs időszakra. A felosztásból látszik, hogy ez az egész korszak nem azonnal következik be, hanem egy folyamat, apró pici előrelépésekkel a már nem menstruációs időszak felé. Az egész időszakra jellemző a nagy hormonmozgás, egyes hormonok kevésbé, egyes hormonok túlzottan termelődnek. Ezek a hormonmozgások okozzák a klimaxos tüneteket: hőhullámok, alvászavar, fejfájás, feledékenység- koncentrálási problémák-, szívdobogásérzés, gyakori húgyúti fertőzések, gyakori hüvelyfertőzések, hüvelyszárazság, hideg végtagok. A tüneteken túl, vannak „szövődményei” is a klimaxnak: elhízás, cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek, csontritkulás.

Biztosan észrevette, de a tünetek felsorolásánál, szinte csak „női” panaszokat talál. A férfiaknál akkor nincsen klimax?- kérdezhetné. Dehogy nincs! Csak vagy a férfiak tűrőképessége nagyobb, vagy ezeket a tüneteket is nagyban befolyásolja a pszichénk! Mire gondolok?     Egy férfi, ha őszül, azt mondjuk rá, hogy „sármos”, ha egy nő őszül, akkor… Egy férfi megtartja a nemzőképességét az élete végéig, egy nőnél ez összekapcsolódik a menstruációs időszakkal… Valószínűnek tartom, hogy az okozza, és/vagy súlyosbítja a klimax tüneteit, amit a fejünkben hozzáteszünk, és amit a társadalom hozzátesz!

A klimax időszaka nemenként változó. Nőknél a 45-55 közötti időszakra teszik, a férfiaknál 55-65 év közötti időszakra. Az időintervallumban jelentős eltérések lehetnek egyes esetekben, előbbre is tolódhat, és későbbre is tolódhat. Egy biztos! Aki él, és megéri ezt a kort, ami nem is olyan sok!, annál mindenképpen bekövetkezik! … Próbáljunk meg ebben a korban is nyitottak maradni, örülni annak, amit az élettől kapunk! Annyi szépség vesz bennünket körül! Ne siránkozzunk azon, ami elmúlt, örüljünk annak, ami van, ami maradt!—új lehetőségek, kiteljesedés, élettapasztalat, munkahelyi sikerek, gyerekek nélküli szabadság, vagy később a nagymamaság, nagypapaság! Változik a világ körülöttünk, változzunk mi is!

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép