A szabadgyökök

A szabadgyökök rendkívül aktív kémiai anyagok, amelyek megtámadhatják, károsíthatják a szervezetünkben a zsírokat, a fehérjéket, a sejtalkotórészeket. Ismert reprezentánsa e csoportnak a Hidrogén peroxid, amelyet koncentrációtól függően használnak sebfertőtlenítésre és hajszőkítésre is. Ide tartozik az ózon is.

A szabadgyökökhöz olyan kémiai elemek, molekulák, vegyületek tartoznak, amelyek párosítatlan elektronnal rendelkeznek, és ezek a szabadgyökök mindenre, amely elektront tartalmaz „rávetődnek". Nagyon erős oxidáló szerek. Normálisan tud a szervezetünk ellenük védekezni, de ha fokozott a képződésük, akkor ez a védekezés nem elég! Olyankor több védő anyagra van szükségünk, több antioxidánsra! Nélkülük a szabadgyökök elárasztanak bennünket és tönkreteszik a sejtjeinket, az RNS-ünket, a DNS-ünket.

A szabadgyökök a szervezet saját anyagcseréje kapcsán is keletkeznek. Ez történik minden légvételünkkor, és az oxigén elégetésekor. De, ugye, emiatt még nem kiáltjuk ki közellenségnek a légzésünket!? Nem. Nem a szabadgyökök felelősök a felszaporodásukért, hanem a következő külső hatások:

  • ionizáló sugárzások - RTG sugár, radioaktív sugárzások, UV sugár
  • a légszennyeződés fokozódása - nitrogénoxid a gépkocsikból, ózon, cigaretta füst
  • növényvédő szerek, peszticidek - ezek természetesen akkor, ha bekerülneka szervezetünkbe,  levegővel, gyümölcsökkel, zöldségekkel.
  • egyes gyógyszerek is fokozzák a szabadgyök képződést (altatószerek,citosztatikumok)

De fokozott lehet a szabadgyök képzés „belső" okok miatt is:

-       stressz

-       fertőzések hatása

-       fokozott fizikai megterhelés

-       cukorbetegség

-       oxigénhiányos állapotok, pl. szívinfarktust követő „lízis" után, angina pectorisban.

-       B6, B12 Vitamin, és folsav hiány miatt.

(ezekben az esetekben nagyon fontos az antioxidánsok kielégítő szintje!)

Ugye már Ön is látja, hogy nem a szabadgyökök az először „üldözendők"!

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép