A szelén

A szelén egy nemfémes elem. Vegyjele: Se. A kénnel, tellúrral van többek között egy csoportban. Ezekhez hasonlít a tulajdonságaiban is.  A szelén és a kén kalkogén elemek, amely azt jelenti, hogy annyira hasonlítanak a tulajdonságaikban, elektronszerkezetükben, hogy egymással a biológia rendszerekben, működési hiba nélkül felcserélhetőek és fel is cserélődnek. ( Az aminosavakban sok helyen kén található. Az aminosavak pedig fontos sejt-, sejtfal alkotórészek.)

A szelén biológiai szerepére először állatokkal kapcsolatban jöttek rá. Különböző betegségek alakultak ki náluk, amelyek szelén adására megszűntek.

Embereknél Kínában, Keshan tartományában, találtak rejtélyes kórtörténeteket. Főként gyerekek és fiatal édesanyák betegedtek meg egyfajta szívizomelfajulásban. Ezt a betegséget Keshan-betegségnek nevezték el. De beszélhetünk a Kashin-Beck-kórról is, amelyre jellemző a csontfejlődési zavar, a törpenövés, a rövidebb kéz- és lábujjak. Valamennyi fent említett betegségnél szelén hiányt diagnosztizáltak. Szelén adásával, szubsztitúcióval, a panaszok enyhültek.

Minél többet vizsgálták a szelén hatását, annál több ismeretre tett szert az orvostudomány. Nélküle a szervezetünk immunrendszere, méregtelenítő rendszere, az ízületeink, a pajzsmirigyünk, a keringésünk nem működik kielégítően.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép