Az organikus szelén

Mitől válik egy szervetlen anyag szervessé? Egyáltalán, valóban organikussá válik, vagy csak az „elnevezésében"?

Leszögezhetjük, hogy a szelén egy kémiai elem. A gyártástechnológiák során kicsit átalakítják. Élesztővel, vagy baktériummal, vagy növényekkel, vagy aminosavakkal „keresztezik", ezzel megnövelik a szelén amúgy is nagy oxidálódhatóságát, és redukálódhatóságát. Miért kell ezt megtenni? Azért, hogy a szelén az egyik legmarkánsabb antioxidánsunk lehessen!  (Továbbiakat  l. „Az antioxidánsokról" címszó alatt! )

A szelén, amikor így „reakcióra felkészítve", „organikussá téve", beépül a sejtek membránjába, akkor úgy viselkedik, mint a házban a biztosíték.

Képekben kifejezve: Ott áll a sejtmembránban a felkészített szelén, vár. Jön a szabadgyök, amely elektront keres... a szelén szinte kikandikál a sorból, hogy gyere engem... engem... összetalálkoznak... a szabadgyök elektront rabol, tehát redukálódik, a szelén elektron ad le, tehát oxidálódik, viszont a sejtfallal nem történik semmi!! ---„Leoldott a biztosíték." Ha ez nem így történne, akkor van a sejtmembrán, a szelén helyén kén van, jön a szabadgyök, elektront rabol valahonnan a sejtfalból, vagy más helyekről, pl. a DNS-ből... létrejön egy hibás sejtszerkezet, sérülhet a DNS szerkezet is, és a sejt nem tud tovább működni, szaporodni... A szabadgyök győzött!

A szelén nagyon sok enzim működéséhez elengedhetetlen, mert benne van az enzimek alaprendszerében. Így szelénhiány miatt károsodást szenvedhet a pajzsmirigyműködés, sérülékenyebb lehet az ízületekben a porc, „léket kaphat" az immunrendszer. A májban az egyik legfontosabb méregtelenítő enzim alapanyaga is a szelén. Ha a méregtelenítés zavart szenved, és ha a szabadgyökök szabadon „garázdálkodnak" a szervezetben, akkor az immunrendszer nem tud megfelelően működni. Hajlamosabbá válunk a fertőző betegségekre, a krónikus megbetegedésekre is.

Szelént mindenki szedhet megelőzésképpen, szinten tartás miatt is. Ugyanúgy hozzátartozik a mindennapos  „testápoláshoz", mint a fogmosás!

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép