Vitamin és hatóanyag adatbázisA-vitamin

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

Az A vitamin hat azonos biológiai hatású vegyület, úgynevezett vitamer ( retinol, retinal, alpha-karotin, beta-karotin, gamma-karotin, beta-kriptoxantin) összefoglaló neve. Zsírban oldódó vitamin. Lényeges szerepet játszik a sejtek normál reprodukciójában, a differenciálódás irányításában; nélkülözhetetlen a látáshoz, hozzájárul a szem egészséges sejtjeinek fenntartásához; a csontok egészséges fejlődéséhez, a bőr és egyéb szövetek épségéhez,  valamint az embrionális fejlődéshez. Antioxidáns, gyökfogó tulajdonságú.

Melyek a természetes táplálék forrásaik?

Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek (tehát a máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök.

Mennyi szükséges belőle?

2666 IU =800 µg

800-1000 µg felnőttkorban, dohányzás, alkoholfogyasztás, stressz esetén 1100 µg, szoptatáskor 1200 µg.

Mit okoz a hiányállapot?

A-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr megvastagodása a szőrtüszők környékén, fokozott hajlam a bőr berepedezésére, főleg az ajkakon. Extrém kis súllyal született csecsemőknél (1 kg vagy azalatt) is felléphet hiányállapot.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

Az A-vitamin túladagolása ritka, főleg vitaminkészítmények nem előírásszerű szedésénél lép fel. Az ilyenkor jelentkező tünetek: fejfájás, bőrhámlás, a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi fájdalmak.A ß-karotin túladagolásakor a bőr főleg a tenyéren és a talpon sárgásan elszíneződhet, ez azonban nem mérgező hatású.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

Az A vitamin kölcsönhatásba léphet néhány gyógyszerrel.  Az A vitamin és a vas együttesen hatékonyabban leküzdi a vashiányt, mintha csak vaspótlásra kerülne sor.

Mely termékben található?

Klimin MULTI 30db

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép