Vitamin és hatóanyag adatbázisB12-vitamin

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

A B12 - vitamin vízben oldódó vitamin, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában. Emellett szerepet játszik még a sejtek anyagcseréjében, különösen a DNS és RNS szintézisében, elengedhetetlen a sejtek megújulásához, kiváltképp a vörösvérsejtek képződéséhez létfontosságú.

Melyek a természetes táplálék forrásaik?

Állati szervezetekben, főleg a májban, húsban, heringben, tojásban és tejben található. Csak mikroorganizmusok szintetizálják. Növényekben nem fordul elő, amire ügyelniük kell a szigorú vegetáriánusoknak.

Milyen mennyiségre van szükségünk?

Felnőtteknek az ajánlott napi bevitel 2,4 µg/nap, állapotos és terhes nő esetében 3 µg/nap.

Mit okoz a hiányállapot?

A B12  - vitamin hiánya idegrendszeri zavarokat okoz pszichés területen, de akár az izmok idegműködésében is. Ha a B12 - vitaminhiányt nem fedezik fel idejében - ami gyakran előfordul -, súlyos pszichikai zavarok állhatnak elő, mint például a szklerózis multiplex, ez a tragikus idegbetegség. Hiánytünetek: ekcéma, bőrgyulladás, kimerültség, emlékezetkiesés, vérszegénység, fájdalmas izmok, ingerlékenység.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

Nem ismert. Fontos azonban betartani a szükséges és pontos adagolást.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

A B12 -vitamin kölcsönhatásba léphet néhány gyógyszerrel. Olykor allergiás tüneteket válthat ki.

Mely termékekben található?

Klimin MULTI  30 db

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép