Vitamin és hatóanyag adatbázisB2-vitamin

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

A B2-vitaminok főleg az aminosavak (a fehérjék építőelemei) és a zsírsavak lebontásában, ezen kívül a szöveti légzésben, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben töltenek be fontos szerepet. A B-komplex vitaminok fontos tagja, a táplálékból felszabaduló energia hasznosításában vesz részt. Nélküle a B-vitaminok nem lennének kellően hatékonyak a tápanyagok anyagcseréjében, a sejtek védelmében és az egyes tápanyaghiányok megelőzésében. A B2-vitamin egyik fontos tulajdonsága, hogy képes felgyorsítani a B6-vitamin aktivitását a szervezetben. Enyhíti a szem fáradtságát, és fontos a szürkehályog megelőzésében és kezelésében.

Melyek a természetes táplálék forrásaik?

A B2-vitamin megtalálható a következő ételekben: máj, sajt, tojássárgája, hal, hüvelyesek, tej, baromfi, spenót, teljes kiőrlésű gabonák és joghurt. Egyéb természetes források: spárga, avokádó, brokkoli, kelbimbó, ribizli, hínár, zöld leveles zöldségek, gomba, dió és vízitorma. Gyógynövények közül a lucerna, bojtorjángyökér, kamilla, édeskömény, görögszéna, ginzeng, komló, csalán, petrezselyem, borsmenta, csipkebogyó és zsálya tartalmaz B-vitamint.

Mennyi szükséges belőle?

Minimum napi igény 1-1,5 mg a legtöbb ember számára. Idősebb korban, nehéz fizikai munkánál, rendszeres alkohol fogyasztás esetén 2,4 mg/nap. Mivel vízoldékony vitamin, hamar kiürül a szervezetből, nem lehet túladagolni.

Mit okoz a hiányállapot?

A B2 - vitamin hiányát jelzik a repedések és fekélyek a szájsarkoknál, szemrendellenességek, gyulladás a szájban és a nyelven, valamint különböző bőrelváltozások (ariboflavinosis).

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

A B2- vitamin túladagolása nem ismert. Minden fölösleg kiürül a vizelettel, a szövetekben vagy a szervekben egyáltalán nem tárolódik.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

A B2 - vitamin kölcsönhatásba léphet néhány gyógyszerrel.

Mely termékben található?

Klimin MULTI 30 db

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép