Vitamin és hatóanyag adatbázisB3-vitamin (niacin vagy nikotinamid)

 

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

B3 vitamin szükséges két életfontosságú anyag - a NAD és NADP - képződéshez, amelyek révén energiát nyerünk a táplálékból. Nélkülözhetetlen a sejtlégzésben részt vevő enzimek működéséhez, valamint a sex hormonok, az epe és gyomornedvek normális keletkezéséhez és az idegrendszer kiegyensúlyozott tevékenységéhez. Az idegrendszer működésében betöltött szerepe miatt fontos lehet olyan agyi funciókban, mint a memória és az emlékezés. Ezen ismert élettani hatásain túlmenően részt vesz a glükóz anyagcserében. Katalizálja a szervezet számára fontos prosztaglandinok szintézisét.

Melyek a természetes táplálék forrásaik?

Az élemiszerek széles skálája tartalmaz B3 vitamint, mint a csirke és marhahús, teljeskiörlésű gabonából készült kenyér, barna tészták, zöldségfélék, zöldborsó, brokkoli és sárgarépa.

Milyen mennyiségre van szükségünk?

B3 vitamin ajánlott napi mennyisége gyermekkorban kortól függően 6-18 mg, felnőttkorban 18 mg. Mivel vízoldékony vitamin, hamar kiürül a szervezetből, ezért biztonságos a relatíve magas dózis. Hosszan tartó szedés esetén napi 500 mg sem káros a szervezetre.

Mit okoz a hiányállapot?

B3 vitamin hiányában a bőrön és nyálkahártyákon mutatkoznak károsodások, súlyos esetben pellagra betegség jön létre, mely tünetei közé tartozik a szájnyálkahártya- és nyelvgyulladás, nyelvfájdalom, bőrfelmaródás. Hiánya okozhat memóriazavart vagy depressziót, szédülést, fejfájást, álmatlanságot, étvágytalanságot, hányást, hasmenést, emésztési problémákat és alacsony vércukorszintet.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

1000 mg (= 1 g) egyszeri mennyiséget is be lehet venni mellékhatás kialakulásának veszélye nélkül.

Tartósan 500 mg feletti bevitel májkárosodást okozhat.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

Terhes anyák vagy cukorbetegségben, szembelnyomás fokozódásban, torok és májbetegségekben, valamint gyomorfekélyben szenvedők óvatosak legyenek a B3 vitamin bevitellel.

Mely termékekben található?

Klimin slim kapszula 30db, Klimin slim kapszula 60db, Klimin slim TRIO 60 db, Klimin plus 30 db, Klimin plus 60 db, Klimin MULTI 30 db, Klimin szója Forte 60 db, MEMOlife40+ 30db, MEMOlife40+ 60 db

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép