Vitamin és hatóanyag adatbázisB6-vitamin (piridoxin)

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

A B6 vitamin több élettani folyamatot befolyásol, mint más egyszerű tápanyag. Három fontos kémiai anyag, a szerotonin, melatonin és dopamin előállításához szükséges, amelyek az agyműködésben játszanak fontos szerepet. Ugyancsak szükséges a DNA és RNA nukleinsavak képződéséhez, amelyek a sejtek megújulására és növekedésére szolgáló genetikai információt hordozzák. A B6 vitaminnak fontos feladata van az antitestek képződésében, - így befolyásolva az immunrendszer működését - valamint a vörösvértestek haemoglobin képződésében. Részt vesz a szervezet fehérje-, zsír és szénhidrát anyagcseréjében. A B6 vitamin segít fenntartani a normál agyi funkciókat, fólsavval és B12 vitaminnal együtt segíti az egészségesen alacsony homocisztein státuszt és a szív egészséges működését.

Melyek a természetes táplálék forrásaik?

A B6 vitamin sok élelmiszerben megtalálható, de legtöbb B6 vitamint a csirkehús, tojás, hal, húsfélék, sárgarépa, zöldborsó, spenót, mogyoró, élesztő és búzacsíra tartalmazza. Egyéb zöldség ill. gyümölcsforrásai még a banán, burgonya, dió, brokkoli, káposzta és bab.

Milyen mennyiségre van szükségünk?

B6 vitamin ajánlott napi mennyisége gyermekkorban kortól függően 0,3-2 mg, felnőttkorban 2 mg. Mivel vízoldékony vitamin, hamar kiürül a szervezetből, ezért biztonságos a relatíve magas dózis. Hosszan tartó szedés esetén napi 200 mg sem káros a szervezetre. A táplálékból hasznosítható B6 vitamin mennyisége a tárolás és a főzési technológiák során jelentősen csökken.

Mit okoz a hiányállapot?

Jelentős B6 vitamin hiány léphet fel alkoholistáknál, veseelégtelenségben szenvedőknél, orális fogamzásgátló tablettát szedőknél. B6 vitaminhiány ritkán, de okozhat immunhiányt és mentális zavarokat. Szintén eredményezhet idegességet, álmatlanságot, szédülést, depressziót, tanulási készség lelassulását. Okozhat vérszegénységet, száj rendellenességeket, izomgyengeséget, bőrgyulladást és bőrelváltozást, kar és lábizom görcsöket, hajhullást, vizesedést, túlérzékenységet és olajos arcbőrt.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

Nagyon magas dózis károsíthaja az idegvégződéseket, mely kéz és láb zsibbadáshoz vezethet, megnehezítve a járást.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

Antidepresszánsok, fogamzásgátlók növelhetik a B6 vitamin szükségletet. Diuretikumok meggátolhatják a felszívódását.

Mely termékekben található?

Klimin slim kapszula 30db, Klimin slim kapszula 60db, Memolife 40+ 30 db, Memolife 40+ 60 db

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép