Kapcsolódó
termékek

Vitamin és hatóanyag adatbázisC-vitamin

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

A C vitamin antioxidáns hatású vitamin, amely segít semlegesíteni a szabadgyökök károsító hatását. A szabadgyökök kémiai reakció következtében keletkeznek a szervezetben. Megtámadják a sejtmembránokat és a sejtek DNS állományát. A C vitamin más antioxidánsokkal együtt fontos a szabadgyökök okozta ártalmak megelőzésében.

C vitamin szükséges a kollagén képződéshez is, amely segít megőrizni a bőr feszességét. A kollagén fontos szerepet játszik még a sebgyógyulásban, a szövetek újraképződésében sérülések esetén, valamint a csontok, a fogak és a kis erek épségének megőrzésében. A C vitamin segít megkötni a vasat, ezáltal kulcsszerepe lehet az erős immunrendszer fenntartásában.

Melyek a természetes táplálék forrásaik?

C vitamin megtalálható csaknem valamennyi friss gyümölcs és zöldségfélében, de a főzés során könnyen elbomlik, ezért célszerű nyersen fogyasztani.

Kiváló C vitaminforrás, a narancs és a friss narancslé, a citrusfélék, a zöld zöldségek, a barack, az alma, a banán és a paradicsom.

Milyen mennyiségre van szükségünk?

A C vitaminhiány megelőzésére a napi ajánlott mennyiség 60 mg. Mivel a C vitamin víizoldékony, könnyen kiürül a szervezetből, ezért a relatíve magas dózis is biztonságos. Hosszan tartó 2000 mg feletti napi bevitel sem okoz ártalmat.

Mit okoz a hiányállapot?

A szervezet a C vitamint nem tudja előállítani, ezért a táplálékkal vesszük magunkhoz.

Ritkán okoz tüneteket hiánya. Súlyos hiánybetegségre jellemző elváltozások a nehéz sebgyógyulás, az ödéma, bőr alatti pontszerű bevérzések. A C vitaminhiány leggyakoribb jele a fogínyvérzés fogmosáskor, gyakori megfázás és légúti fertőzés, ízületi fájdalom, gyengeség, étvágytalanság, hőemelkedés, fogak elvesztése. A stressz fokozhatja a C vitamin szükségletet.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

Terhes nőknek nem tanácsos a napi 500 mg C vitamin bevitelt túllépni, mert a fejlődő gyermek hozzászokik a magasabb dózishoz. Magas C vitamin dózis vércsoport meghatározási problémát okozhat.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

A C vitamin kölcsönhatásba léphet néhány gyógyszerrel. Stressz, alkohol, fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok, véralvadásgátlók, orális fogamzásgátlók és szteroidok csökkenthetik a C vitamin szintet. A dohányzás teljesen kiürítheti a C vitamint a szervezetből.

Mely termékben található C vitamin?

Szelén+ C vitamin tabletta 30dbKlimin MULTI 30db

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép