Vitamin és hatóanyag adatbázisCink

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

Ellenőrzi és irányítja az anyagcsere-folyamatokat és közel 70 enzim megfelelő működését szabályozza. Hozzájárul a normális szellemi működés fenntartásához.  Nélkülözhetetlen a kisgyermekek növekedéséhez, a normál csontozat fenntartásához és az egészséges spermiumok termeléséhez, szükséges az immunrendszer működéséhez és a sebgyógyuláshoz. Szerepe van a jó látás, szaglás és ízlelés fenntartásában, és létfontosságú az inzulin felszabadításához. Gyógyítja a pattanásos bőrt, hozzájárul a haj és a köröm normál állapotának fenntartásához.

Melyek a természetes táplálék forrásai?

A cink bőségesen megtalálható az olyan fehérjében gazdag ételekben, mint a hüvelyesek, a tojás, a búzacsíra, a tofu, a tej, a húsfélék, a tenger gyümölcsei és a halak.

Mennyi szükséges belőle?

Felnőttek beviteli mennyisége 10mg /nap , terápiás céllal 20-45mg /nap.

Mit okoz a hiányállapot?

Cinkhiány esetén gyermekeknél lassú növekedés, krónikus hiány esetén fejlődésbeli elmaradás tapasztalható. A szükségesnél kisebb mennyiség bevitele csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet és gyakoribbá válnak a vírusos megbetegedések. A bőr szárazzá és repedezetté válik, ekcéma alakulhat ki. A haj és a köröm egészségtelen megjelenésű lesz. A hormonrendszer egyensúlya felborul és zavar támad a nemi funkciók terén is.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

A cink túlzott mértékű bevitele általános rosszullétet: hányingert, hányást okoz, illetve tartós túladagolás esetén rézhiány kialakulásához vezet.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

A cink kölcsönhatásba léphet néhány gyógyszerrel. Felszívódását illetően felveszi a versenyt a rézzel, magnéziummal, a vassal és a kalciummal.

Mely termékben található?

Klimin MULTI 30 db

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép