Kapcsolódó
termékek

Vitamin és hatóanyag adatbázisE-vitamin

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket. Hozzájárul a sejtek oxidatív stressz elleni védelméhez. Az E-vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében. Az agyunk számára is jótékony hatású, csökkenti például az Alzheimer-kór kialakulását.

Melyek a természetes táplálék forrásai?

Legfontosabb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a mogyoró, mandula, édes burgonya és a müzli. Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint. Más zsírban oldódó vitaminokkal ellentétben a szervezetben rövid ideig raktározódik, ezért rendszeres pótlása szükséges.

Mennyi szükséges belőle?

E-vitaminból a napi ajánlott bevitel 12 mg, vitaminhiány esetén 100-300 mg-ot javasolt bevinni. Az E-vitamin felszívódását elősegíti a C-vitamin és a szelén egyidejű fogyasztása, gátolják viszont a  koleszterinszint csökkentésére felírt epesavkötő gyanták (kolesztiramin vagy kolesztipol tartalmú gyógyszerek), a margarinfélékben és félkész termékekben lévő transzzsírsavak és a fogamzásgátló tabletták.

Mit okoz a hiányállapot?

E-vitamin hiány ritkán fordul elő. Egyrészt a táplálék fedezi a napi vitaminszükségletet, másrészt a májban és a zsírszövetekben raktározódik, anélkül, hogy a szervezet lebontaná. Az E-vitamin hiány esetén gyengül az immunrendszer, izomsorvadás, ivarrendszeri zavarok, a vörösvértestek károsodása, a vérszegénység (anémia) bizonyos fajtái alakulhatnak ki. Az idegrendszer is kárt szenved, ami idegességben, feszültségben jelentkezik. Gyengül az emlékezőtehetség, ezért kimondottan előnyös, ha erősen leterhelt időszakban E-vitamint szedünk. Csökken a figyelem, az izmok is veszítenek feszességükből.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

Túladagolása nem jellemző, mert bár a zsírszövetek és a máj tárolja a felesleget, a széklettel folyamatosan ürül a szervezetből.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

Az E-vitamin kölcsönhatásba léphet néhány gyógyszerrel. Az E-vitamin kiváló hatást fejt ki C-vitamin és A-vitamin jelenlétében, és egyúttal fokozza az A-vitamin hatását. E-vitamin hatására javul az A-vitamin-ellátottság. A szelén fokozza a felszívódását. A nagy mennyiségű szervetlen ásványi anyagok, mint a vas és réz jelenléte csökkenti a hatását.

Mely termékben található?

Klimin MULTI 30 db, Klimin plus 30 db, Klimin plus 60 db

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép