Kapcsolódó
termékek

Vitamin és hatóanyag adatbázisFluor

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

A szervezet fluor-tartalmának legnagyobb része (kb. 95%-a) a csontokban és a fogakban található. A fluor az egészséges fogazat, fogzománc és csontállomány képződésében játszik szerepet.

Melyek a természetes táplálék forrásaik?

A legjobb fluor forrás a jó ivóvíz, illetve a fluortartalmú ásványvizek, de a sok fluor a teában, illetve a halak csontjában (szardínia) is.

Milyen mennyiségre van szükségünk?

A napi ajánlott fluor szükséglet 1,5 mg/nap, amelyet az elfogyasztott táplálék, az ivóvíz és a fluoridos fogkrémek fedeznek. Ha az ivóvízben 1 mg/l-nél kisebb a koncentrációja, a fluorid pótlásról gondoskodni kell.

Mit okoz a hiányállapot?

A fluorhiány csontritkulást és csontosodási zavarokat okozhat.

Az elégtelen fluorbevitel fogszuvasodást okozhat, amely népbetegségnek számít. Különösen terhesség és szoptatás időszakában fontos a megfelelő fluorellátottság, de a kisgyermekek fluorid szükségletére is nagy hangsúlyt kell fektetni, mert a védőhatás a fogak kibújása előtt a legkifejezettebb.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

Csontok károsodása, vese működési rendellenesség és idegrendszeri zavar léphet fel.

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép