Vitamin és hatóanyag adatbázisFolsav (B9-vitamin)

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

Folsavra minden olyan életműködésnél szükség van, amelyben sejtosztódás következik be, hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. Nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez. Elősegíti a fehérjék anyagcseréjét. Fontos a szervezet sejtjeinek osztódásához. Fokozza a tejképződést (terhes és szoptató anyáknál), véd a bélparaziták és az ételmérgezések ellen és tetszetős, egészséges bőrt kölcsönöz. Fájdalomcsillapító hatású. Megakadályozza a vérszegénység kialakulását.

Melyek a természetes táplálék forrásai?

Nagy mennyiségben tartalmaznak folsavat a zöld színű zöldségek (spenót, fejes saláta), a hüvelyesek, a cékla, a citrusfélék  és a hús is.

Mennyi szükséges belőle?

Napi bevitelre 200mcg javasolt, terhes nőknek 400 mcg/nap.

Mit okoz a hiányállapot?

Dohányzás rontja a felszívódást, túlzott alkoholfogyasztás hiányállapothoz vezethet. Fogamzásgátló tablettát szedő nőknél, illetve nagy szegénységben élőknél is gyakori a folsav hiány. A hiányállapot vérszegénységhez, neurológiai és vegetatív zavarokhoz vezethet, illetve álmatlanság, ingerlékenység, depresszió léphet fel.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

A folsavat - vízben oldható vitamin lévén - nem lehet túladagolni, kiegészítésképpen mégis legfeljebb napi 1000 mcg fogyasztása ajánlott, mert nagyobb dózis zavarhatja egyes gyógyszerek hatását és elfedheti pl. a B12-vitamin-hiány tüneteit. Ez utóbbi különösen a vegetáriánus táplálkozást folytatóknál lehet veszélyes.  Ezenkívül a túl nagy folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

A folsav kölcsönhatásba léphet néhány gyógyszerrel.

Mely termékben található?

Klimin MULTI 30 db

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép