Kapcsolódó
termékek

Vitamin és hatóanyag adatbázisJód

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

A jód egy esszenciális nyomelem, amely nélkülözhetetlen a pajzsmirigyhormonok előállításához. A jódkészlet nagyobb része a nyaki pajzsmirigyekben raktározódik, ahol a két jódtartalmú hormon, a trijódtrironin és a tiroxin előállításában vesz részt. Ezek a hormonok elengedhetetlenek a megfelelő fejlődéshez és anyagcseréhez. Ezek a hormonok szabályozzák a szervezet anyagcseréjének sebességét, például a kalóriák elégetésének ütemét. Hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez. Az inakat és az ínszalagokat felépítő, illetve a magzat növekedéséhez nélkülözhetetlen kötőszövetek épségét biztosítja.  Csökkenti a pajzsmirigy-duzzanatot, enyhíti a mell feszítő érzését, csökkentheti a mellrák kockázatát.

Melyek a természetes táplálék forrásai?

Természetes források a tengeri halak, a tenger gyümölcsei, tengeri zöldségek (pl. tengeri moszat), de a tejtermékekben is gyakran megtalálható.

Mennyi szükséges belőle?

A jód szükséglet felnőtt korban napi 150 mcg,  terhesség és szoptatás idején napi 200 mcg.

Mit okoz a hiányállapot?

A jódhiány szövődményeként gyakran jelentkezik a pajzsmirigy megnagyobbodása (golyva). Ennek magyarázata, hogy a jód nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a pajzsmirigy, az általa termelt két hormont előállítsa. Kialakulhat kreténizmus, szellemi visszamaradottság.  Jellemző az izomgyengeség, hideg kéz és lábfej , összpontosítási nehézség, elhízás, fáradékonyság és hajhullás.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

A jód 1000 microgrammig, sőt, általában az ajánlott adag 20-szorosáig semmilyen mellékhatással nem jelentkezik. Nagyobb adagokban azonban számos súlyos mellékhatása lehet, pl. túlérzékenységi reakciók, felnőttkori pattanásosodás, bőrkiütések, aritmiás zavarok, a központi idegrendszerrel kapcsolatos tünetek (zsibbadás, szédülés, gyengeség a végtagokban), pajzsmirigy alulműködés, pajzsmirigy adenoma, vékonybél károsodás.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

Bármilyen pajzsmirigyre szedett gyógyszer esetén feltétlenül konzultáljon orvosával, ebben az esetben ugyanis a jodid akár pajzsmirigy alulműködést is okozhat. Az ételek között előfordulnak úgynevezett goitrogének, melyek megakadályozzák a jód hasznosulását: káposztafélék, földimogyoró, őszibarack, mandula.

Mely termékben található?

Klimin MULTI 30 db, Klimin Slim TRIO 60 db

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép