Vitamin és hatóanyag adatbázisKoenzim Q10

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

A koenzim Q10 egy olyan enzim, ami alapvető a sejt energiatermelésének folyamatában, egyfajta létfontosságú katalizátor, ami egyes biokémiai folyamatokat felgyorsít vagy valamilyen más irányba terel. Főleg a sejt energiatermelő gyárában, az ún. "mitokondriumban" található, itt történik ugyanis a tápanyagok energiává való átalakítása. Energiára van szükség (amit a Q10 szállít) a sejt légzéséhez, táplálkozásához, szaporodásához ill. anyagcseréjéhez. Emellett a különböző kémiai molekulák lebomlása során végbemenő oxidációs szám változások katalizálásával csökkenti az oxidatív stresszt, vagyis a szabadgyökök képződését, általános antioxidáns hatásának kifejtésével.

Melyek a természetes táplálék forrásai?

Nagyobb mennyiségben található a szardíniában, lazacban, makrélában, marhaszívben, marhamájban és tojásban.

Mennyi szükséges belőle?

Egészséges embereknél napi 10mg szükséges a Q10-ből az energiatermelés fokozására és a betegségek megelőzésére, terápiás céllal a szakirodalom szerint napi 120-360 mg. Terhes és szoptató anyák ill. véralvadásgátló gyógyszert fogyasztók a CoQ10 szedése előtt kérjék ki orvosuk véleményét.

Mit okoz a hiányállapot?

A koenzim Q10 csökkenése esetén energiahiány lép fel, ami a sejt működésének megzavarodását esetleg leállását okozhatja. A Q10-et szervezetünk 25-30 éves koráig maga állítja elő, de e kor után szintje hanyatlani kezd. A normálisnak mondható szint 25%-os csökkenése szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, magas vérnyomáshoz és számos más betegséghez vezethet.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

A koenzim Q10 nagy dózisú alkalmazása biztonságos, csak kisszámú esetben számoltak be a következő emésztési mellékhatásokról: gyomortáji kellemetlen érzés, étvágycsökkenés, hányinger, hasmenés.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

A koenzim Q10 kölcsönhatásba léphet néhány gyógyszerrel.

Mely termékben található?

Klimin MULTI 30 db

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép