Vitamin és hatóanyag adatbázisLutein

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

A lutein a karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozó antioxidáns. (A sötétzöld levelek, a virágok, a zöldségek és gyümölcsök a karotinoidoknak köszönhetik változatos és élénk színüket. Fogyasztásukkal javítjuk a bőr, a köröm, a haj állapotát, amelyek híven tükrözik a szervezet karotinoid ellátottságát.) A lutein a szemben, a retinán található sárgafoltban nagy koncentrációban van jelen. Feltételezések szerint a nagy energiájú fénysugarak ellen nyújt védelmet. Kutatások igazolják, hogy a sárgafolt pigmentálásának növelése csökkenti az időskori látásromlás esélyeit.

Melyek a természetes táplálék forrásai?

Nagyobb mennyiségben megtalálható elsősorban a leveles zöldségekben, spenótban, kelkáposztában, petrezselyemben, fehérrépában, brokkoliban, cukkiniban, kukoricában és borsóban.

Mennyi szükséges belőle?

A lutein általában természetes úton kerül be az emberi szervezetbe zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Luteinszegény életmódot folytató egyéneknél mesterséges pótlása ajánlott. Nincs maximalizált napi ajánlott mennyiség.

Mit okoz a hiányállapot?

A lutein hiánya látáskárosodást eredményezhet, a bőr fakóvá és szárazzá válik.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

Túlzott bevitel esetén a lutein karotinodermiát okozhat.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

Nincsenek ismert kölcsönhatásai.

Mely termékben található?

Klimin MULTI 30 db

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép