Kapcsolódó
termékek

Vitamin és hatóanyag adatbázisMagnézium

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

Elengedhetetlen a szív- és érrendszer működéséhez, csökkenti a szívroham kockázatát, normalizálja a keringést. Részt vesz a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát anyagcserében, szabályozza a koleszterinszintet. Közreműködik a csontok felépítésében, hozzájárul a csontok, a fogak és a fogíny épségéhez. Közreműködik továbbá az idegek és izmok, valamint az immunrendszer működésében. A magnézium kiváló savkötő, ezért segíthet gyomorsósav-túltengésben.

Melyek a természetes táplálék forrásai?

Legnagyobb mennyiségben a diófélékben, magvakban található, de a sötétzöld  zöldségfélékben, a hüvelyesekben, a gabonafélékben és különösen azok héjában, a gyümölcsökben, a tejtermékekben és a halakban is megtalálható a magnézium.

Mennyi szükséges belőle?

Felnőttek beviteli adagja 373 mg /nap,  terápiás céllal 450-700 mg /nap. Kálciummal és zsírban oldódó vitaminnal (A, D ) a leghatásosabb a felszívódása mivel a zsírban oldódó vitamin megakadályozza a vizelettel való gyors kiürülését.

Mit okoz a hiányállapot?

Túl kevés magnézium bevitele esetén fáradékonyság, idegrendszeri problémák, izomgörcs, személyiségváltozás léphet fel, illetve anyagcsere-zavarok, anorexia, hányinger jelentkezhet.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

A túlzottan magas magnézium-bevitel fő káros hatása, hogy fokozódik a foszforürítés, így a foszfor hiánytünetei jelentkezhetnek, valamint hasmenést okozhatnak. Vesebetegség esetén magnézium bevitel előtt konzultáljon kezelőorvosával.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

A magnézium kölcsönhatásba léphet néhány gyógyszerrel. Kálciummal és zsírban oldódó vitaminnal (A, D ) a leghatásosabb a felszívódása mivel a zsírban oldódó vitamin megakadályozza a vizelettel való gyors kiürülését. A magnézium és a B6-vitamin kiegészítik egymás hatását, a B6-vitamin elősegíti a magnézium felszívódását.

 

Mely termékben található?

Klimin MULTI 30 db

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép