Kapcsolódó
termékek

Vitamin és hatóanyag adatbázisMangán

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

Mangán szükséges bizonyos enzimek képződéséhez és más enzimek aktiválódásához a szervezetben. Az energiatermelő folyamatokat serkenti és szükséges a csontok normális fejlődéséhez. A mangán szintén szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában és segít fenntartani az egészséges idegrendszert és az erős immunrendszert. Fontos az immunrendszer számára, mert egy erőteljes antioxidáns enzimrendszer, az ún. szuperoxid-dizmutáz része, amely segít közömbösíteni a szervezetben jelen lévő szabadgyökök lehetséges károsító hatását. A szabadgyökök kémiai reakció következtében jönnek létre a szervezetben. Megtámadják a sejtmembránokat és a sejtek DNS állományát.

Melyek a természetes táplálék forrásaik?

A leggazdagabb mangánforrások a dió, a hüvelyes növények és a gyümölcsök. Nagy mennyiségben tartalmazza még a teljes kiőrlésű gabona, zöld levél zöldségek, avokado, hínár és az ananász.

Milyen mennyiségre van szükségünk?

A napi ajánlott mennyiség nincs meghatározva, de a legtöbb felnőtt napi 5 mg körül fogyaszt. Hosszan tartó bevitel esetén napi 20 mg-ig nem ártalmas.

Mit okoz a hiányállapot?

A mangánhiány zavartsághoz, remegéshez, szem és hallás problémákhoz vezethet. A hiány további jelei a magas koleszterinszint, ingerlékenység, memóriavesztés, izomgörcsök, szapora légzés és pulzus.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

A mangán a legkevésbé toxikus elem. A túlzott bevitel okozhat olyan ritka mellékhatást, mint a felejtés és más idegrendszeri tünetek.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

Különböző elemek, mint a kalcium, vas és cink csökkenthetik a mangán felszívódását.

Mely termékekben található?

Klimin MULTI 30 db, Klimin plus 30 db, Klimin plus 60 db, Klimin szója Forte 60 db

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép