Vitamin és hatóanyag adatbázisMolibdén

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

A molibdén egy esszenciális nyomelem. Elősegíti a normális növekedést, fejlődést, sejtműködést. A purin húgysavvá alakulásához szükséges (xantin oxidáz enzim), túl magas bevitele ritkán a húgysav szintjének megemelkedésével jár, ami kedvezőtlen, különösen köszvényben. A fogzománcba beépül, a kielégítő ellátottság csökkenti a fogszuvasodás veszélyét. Hozzájárul az egészséges fogak megőrzéséhez. Az alkohol lebontásában is szerepet játszik az aldehid oxidáz enzim működésén keresztül.

Melyek a természetes táplálék forrásai?

Természetes forrásai a bab és hüvelyesek, a sötétzöld levelű zöldségek, spenót, kelkáposzta, teljes kiőrlésű lisztből készült tészta, barnarizs, belsőségek (máj, vese), lencse, tej, olajos magvak, gabona félék.

Mennyi szükséges belőle?

A molibdén ajánlott napi beviteli mennyisége 50 mcg.

Mit okoz a hiányállapot?

Hiánya nagyon ritkán fordul elő, normál étkezés esetén mindenki számára elérhető az említett szükséges mennyiség. Enyhe hiány esetén anyagcserezavar, szívritmuszavar (réz túladagolása), ingerlékenység, pszichés labilitás fordulhat elő. Súlyosabb hiány esetén látászavar–szürkületi vakság, idegrendszeri zavar–csökkent stressz-tűrőképesség léphet fel.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

Túladagolása fokozhatja a már meglévő ízületi fájdalmakat, köszvényszerű tüneteket, májduzzanatot okozhat.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

Nincsenek ismert kölcsönhatásai.

Mely termékben található?

Klimin MULTI 30 db

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép