Vitamin és hatóanyag adatbázisRéz

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

A réz egy esszenciális nyomelem, számos folyamat lezajlásához szükséges a jelenléte a szervezetben. A vasat a szervezet réz jelenlétében alakítja át hemoglobinná, szükség van rá a tirozin nevű aminosav előállításához is, amelynek közreműködésével alakult ki a haj- és a bőrszín. Szerepet játszik az energia felszabadítás folyamatát szabályozó proteinek működésében, a gyulladások leküzdésében is közreműködik. Hozzájárul az immunrendszer, valamint az idegrendszer normál működéséhez. Segíthet a koleszterinszint csökkentésében, csökkenti a csontritkulás kockázatát, enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat.

Melyek a természetes táplálék forrásai?

A legtöbb réz élelmiszereink közül a dióban, száraz hüvelyesekben, a gabonafélékben, a burgonyában, a zöldségfélékben és az osztrigában van, valamint a húsfélék is tartalmaznak rezet.

Mennyi szükséges belőle?

A réz természetes élelmiszerekből 35 és 70 % közötti arányban szívódik fel.  A szervezet rézszükséglete 1000 mcg/nap.

Mit okoz a hiányállapot?

Réz hiányában vérszegénység, szívritmus zavarok, csontfejlődési és növekedési zavarok tapasztalható, megemelkedik a koleszterinszint.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

A réz esetében is előfordulhat túladagolás, bár ehhez igen nagy mennyiségben kellene bejutnia szervezetbe. Túlzott mértékű bevitel esetén nyálkahártya irritációt okozhat. A réz szokásos mérgezési tünetei lehetnek a hányinger, hányás, hasmenés, szédülés.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

A réz kölcsönhatásba léphet néhány gyógyszerrel. A réz könnyen felszívódik. Felszívódását akadályozza a szervezetben fölöslegben lévő cink; illetve a hosszabb időn át alkalmazott emésztést segítő savlekötők. Testünkben a réz és a vas hasznosulása szorosan összefügg egymással. A réz nélkülözhetetlen a vas anyagcserében és elengedhetetlenül fontos a vörösvértestek képzéséhez.

Mely termékben található?

Klimin MULTI 30 db

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép