Kapcsolódó
termékek

Vitamin és hatóanyag adatbázisSzelén

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

Szelén szükséges egy antioxidáns enzim, a glutation peroxidáz képződéséhez, amely segít semlegesíteni a szabadgyökök károsító hatását. A szabadgyökök kémiai reakció következtében keletkeznek a szervezetben. Megtámadják a sejtmembránokat és a sejtek DNS állományát. A szelén ugyancsak szükséges a pajzsmirigy hormonok normális működéséhez. A pajzsmirigy két fontos hormont termel: a tiroxint vagy rövidítve T4 és a trijód-tironint vagy röviden T3. A kész hormonok a pajzsmirigyben fehérjéhez kötődve tárolódnak. Innen a szervezet igényei szerint a pajzsmirigy-stimuláló hormon hatására szabadulnak ki a véráramba. A pajzsmirigy 95%-ban T4-et termel, mely biológiai aktivitása 3-4-szer gyengébb a T3-énál. A T4 a sejtekben T3-má tud alakulni, mely átalakuláshoz egy szelén tartalmú enzimre (1',5'-dejodináz) van szükség.

A szelén fontos szerepet játszik a férfiak egészséges nemzőképességében.

Melyek a természetes táplálék forrásaik?

Jó szelén forrás a kenyér, a brazil dió, hal és a máj. Tartalmaz még szelént a barna rizs, csirke, tejtermékek, hagyma és zöldségfélék. A zöldségek szelén tartalma a termőtalaj szelénellátottságától függ.

Milyen mennyiségre van szükségünk?

Az OÉTI által javasolt napi ajánlott mennyiség 80 µg. Hosszan tartó szedés esetén napi 200 µg sem káros a szervezetre.

Mit okoz a hiányállapot?

A szelénhiány kimerültséghez vezet, megnő a koleszterinszint és a fertőzések veszélye, valamint meddőséget okozhat.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

Az extrém mennyiségű szelénbevitel következményei lehetnek ízületi panaszok, köröm töredezettség, fokhagymaszagú lehelet, emésztési problémák, hajhullás, ingerlékenység, vese és májkárosodás, fémes íz a szájban, sápadtság, bőrkiütés és idegrendszeri elváltozások.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

Nincsenek ismert kölcsönhatásai.

Mely termékekben található?

Selenorg tabletta 30db, Selenorg tabletta 60db, Szelén+C vitamin tabletta 30db.

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép