Vitamin és hatóanyag adatbázisVas

Mi az élettani szerepe a szervezetben?

Az élethez nélkülözhetetlen ásványi anyag. Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban.  A vér hemoglobinjának egyik alkotóeleme, így az oxigénnek az egyes sejtekhez történő elszállításában segédkezik. Elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. A nők havonta kétszer annyi vasat veszítenek, mint a férfiak. Csökkenti a fáradságot, enyhíti a premenstruációs időszak fájdalmait, javítja az összpontosítást, hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához.

Melyek a természetes táplálék forrásai?

A vas leginkább felszívódó formája megtalálható az osztrigában, szardíniában, halban és a húsokban, valamint a szárított gyümölcsökben (aszalt sárgabarack) és a leveles zöldségekben (spenót, sóska). Felszívódását segíti a C-vitamin jelenléte a szervezetben. A vas felszívódásáról azonban tudni kell, hogy az állati eredetű élelmiszerekből hasznosul a leginkább, azaz 15%-ban, míg a növényekből csupán kb. 5%-uk.

Mennyi szükséges belőle?

A vas optimális mennyisége felnőtteknek 14 mg /nap, terápiás céllal 25 mg/nap. A vegetáriánusok, a gyermekvállalásra készülő nők, a sportolók és az idősebb emberek számára javasolható vaspótlás.

Mit okoz a hiányállapot?

A vas hiány tünetei a kimerültség, szédülés, fáradtság, sápadtság, valamint az étvágytalanság és a gyakori fertőzések. Csökken a koordinációs készség, fellépnek tanulási nehézségek. Jellemző a hajhullás is.

Mi lehet a túlzott bevitel következménye?

A vas túladagolható, a mérgezés első fázisának tünetei: émelygés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, esetleg görcsök jelentkeznek. 8-24 órával a mérgezés után látszólagos javulás következik be, amelyet viszont vérnyomásesés, vérzés, sárgaság, vagyis a máj károsodása követ. A szervezetben hegesedést okozó mérgezés zajlik, amely hetek múlva a máj és a belek visszafordíthatatlan károsodásához vezet. Krónikus vastúladagolás májzsugort, a máj állományának kötőszövetes átalakulását eredményezi. A vasmérgezés tünetei hánytatással, gyomormosással, illetve vasgátló készítmény (deferoxamin) beadásával javíthatók.

Kialakulhatnak kölcsönhatások?

A vas felszívódását segíti az aszkorbinsav (C-vitamin), a cukrok és az aminosavak. Zavarja a vas felszívódását a tea, a kávé , a gabonakorpa , a tejfehérjék és szójafehérjék, a kalciumvegyületek. Viszont kiválóan hasznosul a hústartalmú élelmiszerekből. Ezért a vas érdekében érdemes a tejet lisztneműekkel, a gabonaféléket pedig hússal fogyasztani.

Mely termékben található?

Klimin MULTI 30 db

 

A PHARMAX termékek vitamin és ásványi anyag tartalma megfelel az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által elfogadott biztonságos szintnek.

 

copyright © 2009 | Pharmax Kft. - Minden jog fenntartva | Oldaltérkép